El barri de Montornès Nord (Montornès del Vallès) va celebrar els 50 anys del seu naixement. Per a commemorar-ho van pintar un mural al mercat municipal. I precisament d’això tracta el documental participatiu “Pintant 50 anys de barri a ulls d’infants i joves” que han realitzat els joves del Centre Juvenil Satèl·lit dins el taller de vídeo participatiu produït i coordinat per la nostra entitat.

Els nois i noies han filmat el procés d’elaboració del mural. Han fet de càmeres, han pres decisions de directors i directores i han entrevistat als veïns i veïnes i als organitzadors que han fet possible la pintada popular. També s’han posat a la pell dels sonidistes i muntadors i han après a muntar amb un programa d’edició professional. D’aquesta manera han experimentat amb la creativitat del mitjà audiovisual i han creat un documental “work in progress” que avançava al mateix ritme que el mural comunitari.

Gràcies al documental “Pintant 50 anys de barri a ulls d’infants i joves” els participants han fet un repàs de la història del barri des dels seus inicis, quan va néixer per acollir els treballadors i treballadores de la fàbrica Henkel, i han conegut les activitats populars del moment. En el mural s’hi representen els edificis més emblemàtics, les primeres lluites veïnals i els col·lectius més rellevants.

El grup de nois i noies que han realitzat la peça audiovisual ha estat molt variat. Uns ja tenien experiència gravant i muntant vídeos propis i han pogut aprofundir més, mentre que d’altres era la primera vegada que agafaven càmeres professionals i han descobert el que suposa fer un documental.

Els joves de Montornès Nord no només han col·laborat en la realització del documental participatiu, també s’han implicat en la pintada del mural juntament amb els infants de l’Espai infantil La Peixera, de grups de joves de l’Esplai Panda i de les associacions de veïns del barri. Un mural que ha estat possible gràcies a la iniciativa de la Llei de barris de l’ajuntament de Montornès del Vallès.