“Rodant el Districte II” és el documental de 30 minuts que han realitzat els alumnes de l’INS Margarida Xirgu, de l’Hospitalet de Llobregat, en el taller de vídeo participatiu dut a terme per professionals de la nostra entitat.

Durant 20 sessions de dues hores cadascuna s’ha donat un apropament al llenguatge audiovisual i s’ha ensenyat les eines necessàries per desenvolupar un projecte documental i creatiu a les aules. El taller ha format part del currículum escolar, emmarcat dins els projectes de creació comunitària dels Plans Educatius d’Entorn.

Els 22 alumnes de Quart d’ESO que han participat en la formació han fet una immersió al seu barri: Collblanc – La Torrassa. La proposta educativa es va basar en la utilització de l’eina de l’audiovisual per propiciar el descobriment de l’entorn social i cultural dels joves, i augmentar així el seu sentiment de pertinença. El Districte II de l’Hospitalet, com la resta de la ciutat, s’ha caracteritzat en les darreres dècades per assumir una forta onada migratòria que ha fet variar la idiosincràsia d’un barri, caracteritzat per anteriors immigracions, com la de la població vinguda majoritàriament de Múrcia durant els anys 30 i d’Andalusia a la dècada dels 60.

D’aquesta manera, vam partir d’uns temes genèrics, com la immigració i la convivència entre cultures dins l’espai urbà, el moviment associatiu del barri o les iniciatives i equipaments culturals. Així mateix, la reflexió amb els joves sobre l’ús dels espais públics per les diferents generacions, com ara places i parcs, i el paper fonamental de l’institut com a referent educatiu, al mateix temps que “l’escola del carrer” en la formació dels joves, van completar el debat i la presa de decisions dels continguts que havien d’aparèixer al documental.

El resultat és “Rodant el Districte II” un projecte audiovisual fruit del treball col·laboratiu i participatiu dels joves, juntament amb el professorat de l’INS Margarida Xirgu, on tots els alumnes han tingut l’oportunitat de realitzar una seqüència, de filmar-la, de captar el so, de fins i tot posar-se davant la càmera, i finalment d’editar-la. Durant la fase del muntatge hem comptat amb les instal·lacions del Centre Municipal de Creació Multimèdia Torre Barrina de l’Hospitalet.

Els joves han mostrat en tot moment un gran interès pel projecte i han après a treballar en equip, a l’hora que aprenien una nova eina d’expressió i comunicació. També han tingut l’oportunitat d’entrevistar a diferents veïnes i veïns de tota la vida del barri, nouvinguts, gent gran del casal d’avis, exalumnes , persones vinculades al món de la política, representants d’equipaments culturals com el Centre Cultural Collblanc-Torrassa o el Teatre Joventut, o col·lectius socials com la Comissió d’Entitats o la Fundació Akwaba.

El documental ha comptat a més amb l’aportació d’una banda sonora de luxe, ja que paral·lelament, un grup de 8 alumnes d’una altra classe de l’INS Margarida Xirgu, han treballat en la composició de la música a ritme de rap, de la mà de l’equip de Taller de Rimes.