L’edifici del carrer Princesa 49, al centre de la ciutat de Barcelona, estava buit. No l’ha comprat un fons d’inversió. No esdevindrà ni un hotel ni un bloc de pisos per a turistes. Hem acompanyat el procés de transformació de l’edifici i de participació de les usuàries en aquesta experiència de Model de Cessió d’Ús de la cooperativa Sostre Cívic.

Això expliquen els dos curts documentals fets per l’entitat. En el primer, “Princesa 49: Context”, es contextualitza el projecte de Princesa 49 de la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic en el barri i districte en el qual es troba, Ciutat Vella, a Barcelona. Ens parla de l’especulació, la compra d’edificis sencers per part de fons d’inversió, la gentrificació i la massificació turística que imperen i fan fora a veïns i veïnes. Contextualitza d’aquesta manera aquesta experiència de Model de Cessió d´Ús, trencadora, en un barri on la situació de l’habitatge és, per molts, desesperada.

El curt “Princesa 49: Participació” parla de la participació de les usuàries de Princesa 49 en el disseny del propi habitatge i en la decisió sobre l’ús dels espais comuns. “És un projecte molt diferent, no et donen les claus i ja està, sinó que hem participat des del principi”, expliquen.

El teaser del documental de Princesa 49 va ser part de l’exposició Piso Piloto al CCCB de Barcelona.

Princesa 49 va ser seleccionat per l’assessoria de projectes del Festival l’Alternativa de Barcelona.