Annobón és una petita illa guineana situada enmig de l’Oceà Atlàntic. Allà hi va créixer l’escriptor Juan Tomás Ávila Laurel, exiliat a Valldoreix des del 2011. Aquest també és el nom de l’obra de teatre basada en la seva novel·la més coneguda, “Arde el monte de noche” (2009). El llibre, escrit originalment en castellà i descatalogat, ens trasllada a l’illa als anys setanta, poc després que Guinea Equatorial s’independitzés d’Espanya.

Protagonitzada per Ricard Boyle, l’obra és una codirecció entre Andrea Bel i Recaredo Silebo Boturu, de la companyia Bocamandja, una de les ànimes del teatre de Guinea Equatorial. El text ens trasllada en un entorn tropical on la pesca i la vida en comunitat són centrals. Un viatge íntim fins a l’únic país de l’Àfrica que té el castellà com a llengua oficial i que, fins fa 53 anys, va ser una província més d’Espanya. Després de la seva independència, Guinea Equatorial va ser esborrada dels llibres d’història i va passar a ser matèria reservada. Aquesta peça busca recuperar la memòria oblidada amb voluntat d’aportar la mirada descolonitzadora a escena.

Un recordatori necessari de l’impacte que encara té el franquisme i la petja colonial en un país on Barcelona va exercir de metròpolis.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, l’Institut del Teatre i Fora de Quadre.

 

Text original: Juan Tomás Ávila Laurel. Adaptació i dramatúrgia: Esteve Mulero. Codirecció: Andrea Bel i Recaredo Silebo Boturu. Dramaturgista: Joan Escrivà-Escolà. Interpretació: Ricard Boyle. Escenografia, disseny de llums i vestuari: Sara Espinosa. Espai sonor: Ubaldo
Visuals: Georgina Surià. Imatges: Josep Gutiérrez. Coordinació tècnica: Oriol Mestre. Tècnic de llums: Gabriela Bianchi. Tècnic de so: Xavier Miñarro. Vídeos a les xarxes: Norma Nebot. Assessorament: Mar Garcia, Celeste Muñoz i Aina Juanet. Estudiant en pràctiques (MUET): Adeline Flaun. Producció: Marc Serena. Fotografia: Sol Bela Mele

 

CALENDARI D’ACTUACIONS

2020

29 de desembre. Sala UREF de La Floresta de Sant Cugat del Vallès. Lectura dramatitzada.

 

2021

26 maig. Biblioteca Horta-Can Mariner de Barcelona. Lectura dramatitzada.
16, 17 i 18 juliol. Teatre Lliure de Barcelona. Festival Grec. Cancel·lat per la covid-19.
24, 25 i 26 setembre. Institut del Teatre de Barcelona. Festival Grec.
17 de novembre. 19h. Universitat d’Alacant. Teatre.
9 de desembre. 18h. Universitat Autònoma de Barcelona. Teatre.
10 de desembre. 20h Teatre de Mira-Sol de Sant Cugat del Vallès.

 

2022

21 d’octubre. 21h. Sant Vicenç dels Horts.

Premi Adrià Gual 2020

Finalistes Premi Quim Masó