El projecte de La Veïnal va néixer el 2017, impulsat per col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària barcelonins que buscaven que la ciutadania pogués exercir de manera directa “el dret a la comunicació i la informació” partint d’una perspectiva comunitària i crítica, aliena als interessos econòmics o de partits. Han donat vida al projecte els col·lectius audiovisuals LaMosca.TV, Quepo, Càmeres i Acció, Teleduca, NeokinokTV, PasoaPaso, UbuTV, elParlante, Telenoika i la nostra entitat, entestats a “fer visible la multiplicitat de realitats i veus dels barris de la ciutat que ara són exclosos de les narratives dels mitjans”.

Ja fa temps que el projecte s’estava gestant, però la crisi sanitària de la Covid-19 ha accelerat la posada en marxa de La Veïnal, que disposa del suport de Cultura Viva, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que aposta pels processos de democràcia cultural dins d’un model d’innovació públic-comunitària.

La Veïnal vol ser, doncs, un espai de trobada on els ciutadans i ciutadanes es puguin connectar, mitjançant un suport audiovisual atent als temes que més els interessin, i compartir uns continguts estructurats per temes, barris i espais. Entre d’altres, s’ofereixen propostes d’art i cultura, de poesia, de debat, d’humor, adreçades als i les joves, però també d’altres relacionades amb feminismes, a més de curtmetratges socials i altres propostes de cinema o recursos adreçats a la formació, de caràcter laboral, de suport psicològic….