El Marroc (fins al 1956), Guinea Equatorial (1968) i el Sàhara (1975) són tres territoris africans colonitzats per Espanya. En el cas del Sàhara, a més, els tractats internacionals dictaminen que Espanya és encara ara la potència administradora. Malgrat que es tracta d’un capítol de la història recent, existeix un gran desconeixement sobre aquests tres països que havien arribat a ser províncies espanyoles. Què vol dir que Barcelona exercís de metròpoli colonial de Guinea? Quin impacte té tot això encara avui? Hi reflexionem a través d’un programa d’actes comissariat per l’entitat i dedicat a llibres, música, teatre i cinema que ens aporten valuoses reflexions postcolonials.

Programació

L’Àfrica espanyola, ahir i avui
Dijous 6 de maig. B. Guinardó-Mercè Rodoreda. Gustau Nerín, antropòleg de la UB.
Què tenen en comú els territoris africans colonitzats per Espanya? Quina va ser la participació catalana? Hi hem de sumar les illes Canàries?

Guinea Equatorial: una colònia catalana a l’Àfrica? 
Dilluns 10 de maig. B. Francesca Bonnemaison. Celeste Muñoz, historiadora de la UB.
La Mare de Déu de Montserrat, el Floquet de Neu, Fèlix Millet, La Vigatana, els claretians, Casa Amatller… Quin és el vincle de Catalunya amb el passat colonial de Guinea? Quin llegat s’allarga fins avui?

Bata (Guinea Equatorial) i Al-Hoceima (el Marroc), dues ciutats molt espanyoles? 
Dimarts 11 maig. B.  Xavier Benguerel. Yolanda Aixelà-Cabré, antropòloga a la IMF-CSIC.
Aquestes dues ciutats africanes van ser fundades per espanyols i no s’africanitzen fins que arriba la independència colonial. Ho explica el llibre Ciudades, glocalización y patrimonio contestado. Una historia de Bata y de Al-Hoceima, 1900-2019  (Bellaterra, 2019).

Música, racisme i llibertat d’expressió a Guinea i a la diàspora
Dilluns 17 maig. B. Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte. Marga Mbande, cantant, i Mister O, raper.
Aquests dos músics conversen a partir de cançons seves i d’artistes sobre Guinea Equatorial, racisme, la diàspora, llibertat d’expressió, gènere i com fer música després de la pandèmia.

Annobón, lectura dramatitzada
Dimecres 26 maig. B. Horta-Can Mariner. Ricard Boyle, actor, i Andrea Bel, directora.
Coincidint amb l’estrena al Festival Grec de Barcelona de l’obra de teatre Annobón, oferim una lectura dramatitzada del text de l’obra abans de la seva estrena al festival Grec 2021.

L’escriptor d’un país sense llibreries, projecció del documental
Divendres 28 maig. B. Ignasi Iglésias-Can Fabra. Juan Tomás Ávila Laurel, escriptor.
Descobrim Guinea Equatorial a través del primer llargmetratge documental que s’hi roda i que és crític amb la dictadura del país. Un viatge a través de la literatura de Juan Tomás Ávila Laurel que combina animació del Taller Estampa, imatges del No-Do i música de Concha Buika.

Ruta a peu per la Barcelona africana
Dilluns 31 de maig. B. Poble-sec-Francesc Boix. Amb Joan Maria Serra, historiador i autor del llibre.
Repassem els punts clau del llibre La Barcelona africana (2017) en una ruta de dues hores que permetrà veure amb uns altres ulls el centre de la ciutat.