Sawla és un petit municipi de la regió de Tuna-Kalba, al nord de Ghana. Hi viuen 10.000 persones procedents d’una desena de grups ètnics diferents. És una zona rural amb una producció agrícola cada cop més dependent de l’exterior. Hi ha moltes persones que, en els últims anys, han pensat que ja no val la pena dedicar-s’hi. L’entitat ghanesocatalana Cehda treballa aquí i allà, ajudant a entendre com les dues realitats estan interconnectades.

Hem preparat una sessió de 50 minuts per reflexionar-hi, a partir de cinc vídeos on els protagonistes són els arbres, les plantes i la natura de la zona. Què és la resiliència? Què en podem aprendre? Què hi podem fer? Quines preocupacions són compartides? La versió original dels vídeos és en wala, gnalba, brifor, vagla i gonja amb subtítols en català. Podem comptar amb la presència de Rashid Abubakar, procedent de la zona i membre de l’entitat Cehda.

 

Els cinc curtmetratges són:

1. La història del chihaa i l’oraa (2 minuts). Una faula que moltes criatures de Sawla coneixen en la qual dos arbres parlen i descobreixen les bondats de la humilitat. Els dibuixos estan fets durant un taller per una vintena de nois i noies seleccionats del concurs que vam fer entre 500 alumnes de quatre escoles de la zona. L’animació va a càrrec de Taller Estampa.

2. El poder de les plantes i els arbres (3 minuts). La Meri ens explica la seva experiència resolent problemes de salut a través de plantes i arbres que curen.

3. Com fer un xilòfon (3 minuts). La manera com es tallen els arbres ara no té res a veure amb la manera tradicional de fer-ho, sobretot si era per fer l’instrument musical més estimat.

4. L’arribada de l’anacard (3 minuts i mig). Els arbres tradicionals de la zona estan sent abandonats a favor de l’anacard, que es produeix per vendre fora.

5. Un mill deliciós (3 minuts). Les maneres tradicionals de cuinar mill s’estan perdent, a l’igual de la gent que es dedica a collir-lo.

 

PROJECCIONS
12 maig. 19h. La Panafricana. Barcelona

14 maig. 19h. Cinema ZumZeig. Barcelona

25 maig. 18.30h Dia de l’Àfrica. Biblioteca Vila de Gràcia. Barcelona.

28 maig. 18.45h Mostra de Cinema Africà. Cinebaix. Sant Feliu de Llobregat.

9-2 juny. Biosegura. Cine, medio ambiente y mundo rural. Beas de Segura, Jaén.

7 juliol. 21h. Pati del Centre Cívic El Sortidor. Barcelona

24 juliol. 21.30h Món a la Fresca. Ateneu Santcugatenc. Sant Cugat del Vallès.

13 setembre. 19h. Filmoteca de Catalunya de Barcelona.

22 setembre. Black Star International Film Festival. Accra, Ghana.

24 setembre. 18h. Festival Terra Gollut. Teatre Casino de Planoles.

2 octubre. 18h. Festival Terra Gollut. Teià.

13 octubre. 19h. Cineclub Manresa.

27-29 octubre. Lagos International Festival of Animation. Lagos, Nigèria.

8-10 desembre. Amua In-Edit. Hondarribia.